Chrumkavé rybie burgre s bylinkovo-jogurtovou majonézou

Dátum zverejnenia: Po, 04/15/2024 - 00:46

Ingrediencie: 

- 100 g múky
- 20 g kukuričnej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL soli
- štipka anglickej horčice v prášku (voliteľné)
- 180 ml sódy
- 300-500 ml slnečnicového oleja na vyprážanie
- 2 x 280 g filé z tresky bez kože a kostí, každý kus rozrezaný na polovicu po šírke
- 6 žemlí
- šalát (voliteľné)
- kolieska citróna na servírovanie

Bylinková majonéza:
- 100 g hustého gréckeho jogurtu
- 100 g majonézy
- 2 PL kapary, scedené
- 10 g nasekanej petržlenovej vňate
- 10 g kôpru, nasekaného

Postup prípravy: 

1. Suroviny na bylinkovú majonézu zmiešajte a dochuťte. Odložte na neskôr.

2. Na cestíčko zmiešajte v miske hladkú múku, kukuričnú múku, prášok do pečiva, soľ a prípadne horčičný prášok. Všľahajte postupne sódu, aby ste vytvorili hladké cesto, možno nebudete potrebovať všetku vodu. Na strednej panvici zohrejte olej do hĺbky 2-3 cm na stredne vysokú teplotu.

3. Namáčajte kúsky rýb do cesta a potom ich lyžičkou jemne ponorte do oleja. Smažte asi 3 minúty zo strany, kým nie je cesto zlatohnedé a ryba nie je uvarená. Opatrne vyberte dierovanou lyžicou a položte na tanier vystlaný kuchynskou utierkou, aby odkvapkal.

4. Každý zohriaty základ žemle natrieme trochou bylinkovej majonézy, potom pridajte jeden kúsok vyprážanej ryby a na vrch položte šalát a vrchnú časť žemle. Podávajte s kolieskami citróna a extra bylinkovou majonézou na boku.

0 hod
/
35 min
0
Postup prípravy: 

1. Suroviny na bylinkovú majonézu zmiešajte a dochuťte. Odložte na neskôr.

2. Na cestíčko zmiešajte v miske hladkú múku, kukuričnú múku, prášok do pečiva, soľ a prípadne horčičný prášok. Všľahajte postupne sódu, aby ste vytvorili hladké cesto, možno nebudete potrebovať všetku vodu. Na strednej panvici zohrejte olej do hĺbky 2-3 cm na stredne vysokú teplotu.

3. Namáčajte kúsky rýb do cesta a potom ich lyžičkou jemne ponorte do oleja. Smažte asi 3 minúty zo strany, kým nie je cesto zlatohnedé a ryba nie je uvarená. Opatrne vyberte dierovanou lyžicou a položte na tanier vystlaný kuchynskou utierkou, aby odkvapkal.

4. Každý zohriaty základ žemle natrieme trochou bylinkovej majonézy, potom pridajte jeden kúsok vyprážanej ryby a na vrch položte šalát a vrchnú časť žemle. Podávajte s kolieskami citróna a extra bylinkovou majonézou na boku.