Najlepší srnčí guľáš

Dátum zverejnenia: Ut, 04/02/2024 - 02:08

Ingrediencie: 

- 450 g stehna zo srnca, nakrájané na kocky, očistené od šliach
- 1 PL olivového oleja
- 2 a 1/2 šálky (asi 3 stredne veľké zemiaky) na kocky nakrájaných zemiakov so šupkou
- 2 šálky mrkvy nakrájanej na kocky
- 1 šálka na kocky nakrájaného zeleru
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 ČL provensálskych byliniek
- 1 ČL soli
- 3/4 ČL čierneho korenia
- 1 plechovku (cca 400 g) na kocky nakrájaných paradajok
- 4 šálky nesoleného hovädzieho alebo srnčieho vývaru
- trochu worcestrovej omáčky

Postup prípravy: 

1. Divinu nakrájajte na kocky, nezabudnite odstrániť všetky šľachy.

2. Do veľkého hrnca pridajte olivový olej a zohrejte na stredne vysokú teplotu.

3. Keď je olej horúci, nechajte divinu restovať 5-7 minút alebo kým okraje nezačnú hnednúť. Mäso vyberte z hrnca a odložte bokom.

4. Znížte oheň na stredný stupeň a do hrnca s olejom pridajte zemiaky, mrkvu, zeler a cibuľu. Nechajte zeleninu restovať asi 8-10 minút, alebo kým nezačne mäknúť.

5. Potom pridajte cesnak, provensálske bylinky, soľ a korenie a varte ďalšiu minútu pred pridaním paradajok, vývaru a worcestrovej omáčky. Potom pridajte mäso späť do hrnca. Dobre premiešajte a privedte do varu.

6. Po dosiahnutí varu znížte teplotu, hrniec prikryte pokrievkou a nechajte mäso dusiť 1-2 hodiny, kým nezmäkne.

7. Guľáš podávajte horúci, najlepšie s chrumkavým chlebom.

0 hod
/
0 min
0
Postup prípravy: 

1. Divinu nakrájajte na kocky, nezabudnite odstrániť všetky šľachy.

2. Do veľkého hrnca pridajte olivový olej a zohrejte na stredne vysokú teplotu.

3. Keď je olej horúci, nechajte divinu restovať 5-7 minút alebo kým okraje nezačnú hnednúť. Mäso vyberte z hrnca a odložte bokom.

4. Znížte oheň na stredný stupeň a do hrnca s olejom pridajte zemiaky, mrkvu, zeler a cibuľu. Nechajte zeleninu restovať asi 8-10 minút, alebo kým nezačne mäknúť.

5. Potom pridajte cesnak, provensálske bylinky, soľ a korenie a varte ďalšiu minútu pred pridaním paradajok, vývaru a worcestrovej omáčky. Potom pridajte mäso späť do hrnca. Dobre premiešajte a privedte do varu.

6. Po dosiahnutí varu znížte teplotu, hrniec prikryte pokrievkou a nechajte mäso dusiť 1-2 hodiny, kým nezmäkne.

7. Guľáš podávajte horúci, najlepšie s chrumkavým chlebom.