Rybí koláč

Dátum zverejnenia: Ut, 06/27/2023 - 13:52

Ingrediencie: 

-1 kg zemiakov, ošúpaných a rozpolených
-400 ml mlieka 
-25 g masla
-25 g hladkej múky
-4 jarné cibuľky, nakrájané nadrobno
-1 balenie zmesi na rybí koláč (treska, losos, údená treska atď., hmotnosť cca 350 g)
-1 ČL dijonskej horčice
-malý zväzok pažítky, nasekaný najemno
-hrsť mrazenej kukurice
-hrsť mrazeného zeleného hrášku
-hrsť strúhaného čedaru

Postup prípravy: 

1. Rúru vyhrejeme na 200 °C
2. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme domäkka. 
3. Uvarené dôkladne scedíme a roztlačíme s trochou mlieka a kúskom masla. Dochutíme mletým čiernym korením.
4. Do ďalšej panvice dáme 25 g masla, 25 g hladkej múky a 4 nadrobno pokrájané jarné cibuľky a za stáleho miešania mierne zahrievame, kým sa maslo nerozpustí, cca 1-2 minúty.
5. Postupne všľahajte 400 ml mlieka pomocou metličky. Priveďte do varu, miešajte, aby ste sa vyhli hrudkám a prilepeniu na dno panvice. Varte 3-4 minúty do zhustnutia.
6. Odstránime z ohňa a vmiešame zmes na rybí koláč, 1 ČL dijonskej horčice, malý zväzok najemno nasekanej pažítky, kukuricu a hrášok. Lyžičkou nalejte do ohňovzdornej nádoby alebo do 6-8 malých zapekacich misiek.
7. Navrch dáme vrstvu zemiakov a posypeme čedarom.
8. Vložíme do rúry na 20-25 minút alebo do zlatista. Prípadne zakryjeme, zmrazíme koláč alebo mini koláče na inokedy.

1 hod
/
0 min
0
499
Postup prípravy: 

1. Rúru vyhrejeme na 200 °C
2. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme domäkka. 
3. Uvarené dôkladne scedíme a roztlačíme s trochou mlieka a kúskom masla. Dochutíme mletým čiernym korením.
4. Do ďalšej panvice dáme 25 g masla, 25 g hladkej múky a 4 nadrobno pokrájané jarné cibuľky a za stáleho miešania mierne zahrievame, kým sa maslo nerozpustí, cca 1-2 minúty.
5. Postupne všľahajte 400 ml mlieka pomocou metličky. Priveďte do varu, miešajte, aby ste sa vyhli hrudkám a prilepeniu na dno panvice. Varte 3-4 minúty do zhustnutia.
6. Odstránime z ohňa a vmiešame zmes na rybí koláč, 1 ČL dijonskej horčice, malý zväzok najemno nasekanej pažítky, kukuricu a hrášok. Lyžičkou nalejte do ohňovzdornej nádoby alebo do 6-8 malých zapekacich misiek.
7. Navrch dáme vrstvu zemiakov a posypeme čedarom.
8. Vložíme do rúry na 20-25 minút alebo do zlatista. Prípadne zakryjeme, zmrazíme koláč alebo mini koláče na inokedy.