Hubový koláč

Dátum zverejnenia: Po, 05/27/2024 - 00:15

Ingrediencie: 

- 175 g masla plus 2 PL navyše
- 300 g celozrnnej múky
- Malá hrsť tymiánu, natrhané listy
- 600 g zmiešaných húb, očistených a nakrájaných na plátky
- 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 125 g mäkkého syra
- 1/2 malého zväzku pažítky, nasekanej
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 vajce, rozšľahané

Postup prípravy: 

1. Do kuchynského robota dajte 175 g masla, celozrnnú múku, polovicu tymiánu a štipku soli a mixujte, kým sa nezačne spájať. Pridajte 2-3 PL studenej vody a znova mixujte, kým sa nevytvorí guľa. Zabaľte ju a nechajte v chladničke 20 minút.

2. Medzitým si na panvici rozohrejte zvyšné 2 PL masla a 10 minút opekajte šampiňóny a cibuľu, kým nebudú mäkké a jemne zlaté. Dobre okoreňte a odstavte z ohňa.

3. Rúru aj s veľkým plochým plechom na pečenie zohrejte na 220 C. Mäkký syr vzmiešajte s polovicou pažítky, zvyšným tymiánom a všetkým cesnakom. Dobre okoreňte.

4. Cesto rozvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie do obdĺžnika s hrúbkou mince, približne 30 x 40 cm. Odstráňte vrchnú vrstvu papiera a uhlaďte mäkkú syrovú zmes, pričom ponechajte 5 cm okraj. Lyžicou naneste huby v rovnomernej vrstve na mäkký syr, potom preložte neuhladený 5 cm okraj zo všetkých strán smerom nahor. Pečivo potrite vajíčkom.

5. Pomocou papiera na pečenie presuňte koláč na horúci plech. Pečte 35-40 minút, kým nebude mať cesto zlatistú farbu. Posypte zvyšnou pažítkou a podávajte spolu so zeleným šalátom.

1 hod
/
10 min
0
Postup prípravy: 

1. Do kuchynského robota dajte 175 g masla, celozrnnú múku, polovicu tymiánu a štipku soli a mixujte, kým sa nezačne spájať. Pridajte 2-3 PL studenej vody a znova mixujte, kým sa nevytvorí guľa. Zabaľte ju a nechajte v chladničke 20 minút.

2. Medzitým si na panvici rozohrejte zvyšné 2 PL masla a 10 minút opekajte šampiňóny a cibuľu, kým nebudú mäkké a jemne zlaté. Dobre okoreňte a odstavte z ohňa.

3. Rúru aj s veľkým plochým plechom na pečenie zohrejte na 220 C. Mäkký syr vzmiešajte s polovicou pažítky, zvyšným tymiánom a všetkým cesnakom. Dobre okoreňte.

4. Cesto rozvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie do obdĺžnika s hrúbkou mince, približne 30 x 40 cm. Odstráňte vrchnú vrstvu papiera a uhlaďte mäkkú syrovú zmes, pričom ponechajte 5 cm okraj. Lyžicou naneste huby v rovnomernej vrstve na mäkký syr, potom preložte neuhladený 5 cm okraj zo všetkých strán smerom nahor. Pečivo potrite vajíčkom.

5. Pomocou papiera na pečenie presuňte koláč na horúci plech. Pečte 35-40 minút, kým nebude mať cesto zlatistú farbu. Posypte zvyšnou pažítkou a podávajte spolu so zeleným šalátom.