Farro s restovanými hubami
1 hrnček farro
1zväzok špenátu (asi 220 g)
soľ
½ šálky olivového oleja
2 stredne veľké šalotky, olúpané, pozdĺžne rozkrojené
2 strúčiky cesnaku, drvené
tymián
2 bobkové listy
4 lyžice nesolených pražených arašidov
8 kusov húb shiitake, nakrájané na kúsky
8 kusov hlivy ustricovitej, nakrájané na kúsky
2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Farro namočíme do 6 hrnčekov studenej vody vo veľkej mise na 1–2 hodiny
Špenát uvaríme vo veľkom hrnci v bohato osolenej vode, len kým nie je zvädnutý a jasne zelený, asi 45 sekúnd. Ihneď premiestníme do veľkej misy s ľadovou vodou aby čo najrýchlejšie vychladol. Špenát scedíme a jemne vytlačíme, aby sa odstránila prebytočná tekutina.
Zmiešame špenát, ¼ šálku oleja a ¼ šálky vody v mixéri a miešame dohladka, asi 2 minúty. Precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili prípadných väčších kusov. Zakryjeme a odložíme.
Farro scedíme a vložíme do veľkého hrnca spolu so šalotkou, cesnakom, tymiánom, bobkovými listami a 8 šálkami vody. Privedieme do varu na stredne vysokej teplote, potom znížime teplotu a za občasného miešania dusíme domäkka, kým farro nebude jemné, ale stále al dente, cca 12–18 minút. Precedíme, vyhodíme bobkové listy a vrátime do hrnca. Niekoľko arašidov odložte na ozdobu, ostatné nahrubo nasekáme a pridáme k farru.
Rúru predhrejeme na 220 °, do misky dáme huby a ¼ olivového oleja. Huby uložíme na mriežku umiestnenú na plechu (vďaka tomu cirkuluje teplo všade okolo a huby budú chrumkavé). Dochutíme soľou a pražíme, kým nie sú hnedé, mäkké a po okrajoch chrumkavé cca 25–30 minút. Nechame vychladnúť, vrátime do misy a primiešajte 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy a odložíme.
Do farra pridáme 3 lyžice vody a jemne zohrejeme na stredne nízkej teplote. Odstavíme z ohňa a primiešajte len toľko špenátového pyré, aby sme pokryli zrná, polejeme 1 polievkovou lyžicou citrónovej šťavy. Pokvapkáme olejom a dochutíme soľou.
Farro servírujeme do plytkých misiek a na vrch uložíme huby. Pokvapkáme ešte trochou oleja; navrch jemne nastrúhame rezervované arašidy.
Farro namočíme do 6 hrnčekov studenej vody vo veľkej mise na 1–2 hodiny
Špenát uvaríme vo veľkom hrnci v bohato osolenej vode, len kým nie je zvädnutý a jasne zelený, asi 45 sekúnd. Ihneď premiestníme do veľkej misy s ľadovou vodou aby čo najrýchlejšie vychladol. Špenát scedíme a jemne vytlačíme, aby sa odstránila prebytočná tekutina.
Zmiešame špenát, ¼ šálku oleja a ¼ šálky vody v mixéri a miešame dohladka, asi 2 minúty. Precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili prípadných väčších kusov. Zakryjeme a odložíme.
Farro scedíme a vložíme do veľkého hrnca spolu so šalotkou, cesnakom, tymiánom, bobkovými listami a 8 šálkami vody. Privedieme do varu na stredne vysokej teplote, potom znížime teplotu a za občasného miešania dusíme domäkka, kým farro nebude jemné, ale stále al dente, cca 12–18 minút. Precedíme, vyhodíme bobkové listy a vrátime do hrnca. Niekoľko arašidov odložte na ozdobu, ostatné nahrubo nasekáme a pridáme k farru.
Rúru predhrejeme na 220 °, do misky dáme huby a ¼ olivového oleja. Huby uložíme na mriežku umiestnenú na plechu (vďaka tomu cirkuluje teplo všade okolo a huby budú chrumkavé). Dochutíme soľou a pražíme, kým nie sú hnedé, mäkké a po okrajoch chrumkavé cca 25–30 minút. Nechame vychladnúť, vrátime do misy a primiešajte 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy a odložíme.
Do farra pridáme 3 lyžice vody a jemne zohrejeme na stredne nízkej teplote. Odstavíme z ohňa a primiešajte len toľko špenátového pyré, aby sme pokryli zrná, polejeme 1 polievkovou lyžicou citrónovej šťavy. Pokvapkáme olejom a dochutíme soľou.
Farro servírujeme do plytkých misiek a na vrch uložíme huby. Pokvapkáme ešte trochou oleja; navrch jemne nastrúhame rezervované arašidy.