Stavová správa

Thank you for your vote.

Malajské rybie kari

Dátum zverejnenia: Pi, 10/11/2024 - 16:24

Ingrediencie: 

- 3 PL oleja
- 2 banánové šalotky, olúpané a nakrájané nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, nastrúhané
- 2,5 cm kúsok zázvoru, olúpaný a nastrúhaný
- 2 sušené červené chilli papričky, jemne nasekané
- 2 PL kari korenia
- 1 ČL mletej kurkumy
- 1 veľká paradajka, nakrájaná
- 200 ml kokosového mlieka
- 2 PL tamarindovej pasty
- 2 stonky citrónovej trávy, pomliaždené
- 2 limetkové listy
- 1 baklažán nakrájaný na 3 cm kúsky
- 5 kusov okra, nakrájaných na kúsky
- 500 g rybieho filé (makrela, patentka alebo akákoľvek pevná biela ryba), očistené a nakrájané na 3-4 kusy
- malá hrsť koriandra
- jasmínová ryža na podávanie

Postup prípravy: 

1. Vo veľkej hlbokej panvici zohrejte olej na strednom ohni a opečte šalotku, kým nezmäkne, asi 3-4 minúty. Pridajte cesnak, zázvor a chilli a smažte ďalšie 2-3 minúty, kým nebudú voňavé a jemne hnedé.
2. Vmiešajte kari a kurkumu. Varte asi 1 minútu za stáleho miešania, aby sa korenie nepripálilo. Pridajte paradajku a varte, kým nezmäkne, asi 2-3 minúty.
3. Prilejte kokosové mlieko a 200 ml vody, miešajte, aby sa zmes spojila. Pridajte tamarindovú pastu, citrónovú trávu a listy limetky a priveďte do varu. Pridajte baklažán a okry a pokračujte vo varení asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne, ak sa kari omáčka zredukovala, pridajte trochu vody.
4. Znížte oheň a opatrne vložte kúsky rýb. Prikryte a duste 5-10 minút, alebo kým ryba nie je uvarená a po jemnom stlačení vidličkou sa ľahko nelúpe. Dochutte soľou. Odstráňte stonky citrónovej trávy a listy limetky, potom ozdobte koriandrom a podávajte s dusenou ryžou.

1 hod
/
0 min
0
Hlasované
2
Postup prípravy: 

1. Vo veľkej hlbokej panvici zohrejte olej na strednom ohni a opečte šalotku, kým nezmäkne, asi 3-4 minúty. Pridajte cesnak, zázvor a chilli a smažte ďalšie 2-3 minúty, kým nebudú voňavé a jemne hnedé.
2. Vmiešajte kari a kurkumu. Varte asi 1 minútu za stáleho miešania, aby sa korenie nepripálilo. Pridajte paradajku a varte, kým nezmäkne, asi 2-3 minúty.
3. Prilejte kokosové mlieko a 200 ml vody, miešajte, aby sa zmes spojila. Pridajte tamarindovú pastu, citrónovú trávu a listy limetky a priveďte do varu. Pridajte baklažán a okry a pokračujte vo varení asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne, ak sa kari omáčka zredukovala, pridajte trochu vody.
4. Znížte oheň a opatrne vložte kúsky rýb. Prikryte a duste 5-10 minút, alebo kým ryba nie je uvarená a po jemnom stlačení vidličkou sa ľahko nelúpe. Dochutte soľou. Odstráňte stonky citrónovej trávy a listy limetky, potom ozdobte koriandrom a podávajte s dusenou ryžou.