Na severozápade Slovenska útočil medveď

Neželaná návšteva na chovateľskej farme. V obci Háj pri Turčianskych Tepliciach blízko pri obecnom intraviláne vyčíňal medveď. Prilákali ho ovce a kozy, ktoré tam chovajú, pár zvierat medveď aj strhol. Podľa starostu je v blízkosti dediny medveďov viac než dosť.

Medveď zavítal na malú farmu neďaleko futbalového ihriska, ktoré je bránou do obce Háj. Farmár Majo Kubica chová 20 kôz a oviec. 

Foto zdroj: tvnoviny.sk

V noci zo soboty (8. 6.) na nedeľu (9. 6.) si po jeho mladé kozľa a starú kozu prišiel medveď. Farmár sa rozhodol, že ďalšiu noc bude strážiť pri zvieratách v aute.
„Kozy sa rozbehli do hory v noci, niečo ich vyplašilo. Dva medvede na kraji hory, boli tu zo dve hodiny, ani sa nepohli z miesta,“ povedal majiteľ farmy. 
Ráno mu prišiel na pomoc kamarát, ktorý zasa chová kravy. A zatúlané vystrašené zvieratá hľadali niekoľko hodín. 
„Tak sme behali po kopcoch od rána aj s chalanmi. Nemal nám kto pomôcť. Tak sme sami zobrali aspoň nejaké palice a hľadali sme kozy,“ povedal Marián Jeluš, kamarát farmára. 

„Výskyt za posledné dva týždne jedincov bol z východnej časti obce, kde bolo spozorovaných šesť medveďov,“ povedal Rastislav Lejtrich, starosta obce Háj. 

Zásahový tím Štátnej ochrany prírody lokalitu zabezpečil fotopascou. 

 

 

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/902618-nezelana-navsteva-na-chovatelskej-farme-v-obci-haj-opaet-vycinal-medved