Pečený bažant s hubami, zemiakmi a slaninovým ragú

Dátum zverejnenia: Ne, 06/02/2024 - 01:19

Ingrediencie: 

- 25 g sušených hríbov
- 1 bažant pripravený v rúre
- 1 PL slnečnicového oleja
- 70g balenie údenej slaniny
- 2 stredne veľké zemiaky nakrájané na malé kocky
- 125 ml bieleho vína
- malá hrsť petržlenovej vňate, nasekaná nahrubo
- malá hrsť listov žeruchy
- 1 PL olivového oleja

Postup prípravy: 

1. Rúru zohrejte na 200 C. Huby zalejte asi 200 ml horúcej vody a nechajte 20 minút postáť. Precedte, vodu odložte nabok. Z húb vyžmýkajte prebytočnú tekutinu.

2. Bažanta bohato okoreňte. V plytkej ohňuvzdornej nádobe zohrejte slnečnicový olej a stehná pomaly opekajte, cca 20 minút. Prsia opekajte ďalších 10 minút, potom vyberte z misky. Do misky pridajte slaninu a pečte, kým nezačne chrumkať. Pridajte zemiaky, zvýšte oheň a opečte so slaninou do hneda. Pridajte huby a opečte, aby sa ohriali. Prilejte víno a dolejte odloženou vodou z húb. Bažanta vložte prsiami nahor do stredu misky a pečte v rúre 25 minút.

3. Bažanta vyberte z rúry na tanier, voľne prikryte fóliou a nechajte asi 15 minút odpočívať. Nadbytočnou šťavou polejte zemiaky, primiešajte petržlenovú vňať a potom všetko preložte do servírovacej misy. Žeruchu dajte do misky a pokvapkajte olivovým olejom. Podávajte so zemiakovým ragú a bažantom.

1 hod
/
35 min
0
Postup prípravy: 

1. Rúru zohrejte na 200 C. Huby zalejte asi 200 ml horúcej vody a nechajte 20 minút postáť. Precedte, vodu odložte nabok. Z húb vyžmýkajte prebytočnú tekutinu.

2. Bažanta bohato okoreňte. V plytkej ohňuvzdornej nádobe zohrejte slnečnicový olej a stehná pomaly opekajte, cca 20 minút. Prsia opekajte ďalších 10 minút, potom vyberte z misky. Do misky pridajte slaninu a pečte, kým nezačne chrumkať. Pridajte zemiaky, zvýšte oheň a opečte so slaninou do hneda. Pridajte huby a opečte, aby sa ohriali. Prilejte víno a dolejte odloženou vodou z húb. Bažanta vložte prsiami nahor do stredu misky a pečte v rúre 25 minút.

3. Bažanta vyberte z rúry na tanier, voľne prikryte fóliou a nechajte asi 15 minút odpočívať. Nadbytočnou šťavou polejte zemiaky, primiešajte petržlenovú vňať a potom všetko preložte do servírovacej misy. Žeruchu dajte do misky a pokvapkajte olivovým olejom. Podávajte so zemiakovým ragú a bažantom.