Králičie burgre
- 8 stredných paradajok
- olivový olej na podlievanie a vyprážanie
- hrsť čerstvej žeruchy
- 6 PL kvalitnej majonézy
- 250g mäkkého modrého syra (napr. gorgonzola dolce)
- 8 mäkkých burgerových buchiet, rozpolených
Na burgre:
- 700-800 g králičieho mletého mäsa
- 300 g tučného bravčového mletého bôčika
- ½ malého zväzku čerstvej petržlenovej vňate, nasekané nadrobno
- ½ malého zväzku čerstvého tymiánu, nasekané nadrobno
- 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
- 50 g čerstvej bielej strúhanky
- chilli vločky (voliteľné)
- 2 ČL jemnej morskej soli
1. Rúru vyhrejeme na 150°C. Všetky ingrediencie na burger vložte do veľkej misy s množstvom čierneho korenia a premiešajte rukami. Vytvarujte 8 rovnakých placiek s hrúbkou nie väčšou ako 2 cm, potom zabaľte do potravinovej fólie a nechajte vychladnúť, kým nebudú pripravené na varenie.
2. Medzitým rozpolíme paradajky a dáme ich reznou stranou nahor na plech. Dochutíme soľou, korením a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme 1 hodinu.
3. Vezmite polovicu žeruchy a odstráňte všetky hrubé stonky, jemne nasekajte nožom a potom zmiešajte s majonézou v malej miske.
4. Burgery opekajte na grile alebo vo veľkej, jemne naolejovanej panvici s ťažkým dnom 4-5 minút z každej strany. Keď sú takmer hotové, rozdrobte nivu na hamburgery (ešte na panvici) a
nechajte asi minútu roztopiť.
5. Do každej žemle vložte hrsť čerstvej žeruchy, podržte na mieste s uvareným králičím burgerom, pridajte lyžicu žeruchovej majonézy a 2 pomaly opečené polovice paradajok.
1. Rúru vyhrejeme na 150°C. Všetky ingrediencie na burger vložte do veľkej misy s množstvom čierneho korenia a premiešajte rukami. Vytvarujte 8 rovnakých placiek s hrúbkou nie väčšou ako 2 cm, potom zabaľte do potravinovej fólie a nechajte vychladnúť, kým nebudú pripravené na varenie.
2. Medzitým rozpolíme paradajky a dáme ich reznou stranou nahor na plech. Dochutíme soľou, korením a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme 1 hodinu.
3. Vezmite polovicu žeruchy a odstráňte všetky hrubé stonky, jemne nasekajte nožom a potom zmiešajte s majonézou v malej miske.
4. Burgery opekajte na grile alebo vo veľkej, jemne naolejovanej panvici s ťažkým dnom 4-5 minút z každej strany. Keď sú takmer hotové, rozdrobte nivu na hamburgery (ešte na panvici) a
nechajte asi minútu roztopiť.
5. Do každej žemle vložte hrsť čerstvej žeruchy, podržte na mieste s uvareným králičím burgerom, pridajte lyžicu žeruchovej majonézy a 2 pomaly opečené polovice paradajok.