Zakrmovanie nedravých rýb
Aby záber nebol iba vecou náhody, je nevyhnutné ryby zakrmovať. Na to potrebujeme špeciálne zmesi pripravené z rôznych kŕmnych múčok, ku ktorým primiešame vodu a vytvarujeme do guľôčky. Ich úlohou je, aby po ich nahadzovaní do vody prilákali ryby aj z väčších vzdialeností a udržali ich tam bez toho, aby sa ryby nasýtili. Druhým cieľom zakrmovania je, aby sme niektoré prísady nástrahy „vpašovali“ na miesto lovu, vďaka čomu potom nástraha nebude pre ryby podozrivá. Ale nie všetky návnady sú rovnaké. Zakrmovanie treba vždy prispôsobiť danej situácií a typu vody. V stojatých vodách budeme potrebovať rýchlo sa rozpúšťajúce, pomaly klesajúc návnady vytvárajúce oblaky, kým v tečúcich vodách používame skôr návnady, ktoré rýchlo klesnú na dno a rozpúšťajú sa iba pomaly. Rozhodujúcu úlohu zohráva aj hĺbka vody, veď ak sa návnada rozpadne už na hladine, je vhodná na lov na hladine, vôbec sa však nedá použiť v blízkosti dna v hĺbke pár metrov.
Každá rybia múčka má iné výhody, ktoré sú účinné iba v určitých oblastiach. Strúhanka napríklad nemôže chábať v žiadnej návnade, keďže má príjemnú vôňu, dobre sa lepí a prevzdušní ju. Piškótová a perníková múčka sú však lepším spojivom a majú aj výraznú chuť, ktorá sa rybám páči.
Návnadu hodenú do tečúcej vody treba zaťažiť pieskom, štrkom alebo hlinou, aby rýchlo klesla na dno, a ako spojivo treba použiť ovsené vločky alebo pudingový prášok . Pri návnadách vytvárajúcich oblak sa osvedčilo sušené mlieko a kakao, hoci návnadu treba zarobiť trošku suchšiu, aby sa ľahšie rozpadla. Ale aby to bolo ešte zložitejšie, aj jednotlivé druhy rýb majú svoje obľúbené pochúťky. V rybárskych kruhoch nie je tajomstvo, že plotice majú rady korenisté návnady, kým pleskáče uprednostňujú sladké. Pre začiatočníkov je určite jednoduchšie používať zmesi kúpené v špecializovaných obchodoch. Na každú metódu lovu a každý druh ryby sa dajú kúpiť návnady s rôznym zložením. Je veľkou výhodou, že obsahujú osvedčené prísady a prímesi, takže netreba experimentovať. Tieto produkty vyvinuté profesionálmi sú charakteristické tým, že majú stále rovnakú kvalitu. Ak chceme znížiť výdavky, môžeme k nim pridať strúhanku.
Pre toho kto si chce namiešať vlastnú zmes, sme zostavili zoznam najčastejšie používaných prísad s ch charakteristikami vo vode a uvádzame aj maximálne množstvo, ktoré treba pridať do návnady. Dôležitým faktorom je chuť rybára experimentovať, pretože čo sa týka zloženia, neexistujú písané pravidlá. Návnada musí zodpovedať danej situácii a musí prilákať ryby na háčik. Pri niektorých druhoch rýb je dobré, ak neprilákame biele druhy rýb. Ak chceme chytiť obrovského kapra, nemáme šancu ak sa v blízkosti loviska objaví skupina belíc a pojedia všetku návnadu. V tomto prípade nepoužívame sypkú návnadu, iba nástrahu na háčiku. Tigrie oriešky, boilies a tvrdá kukurica nie sú pre menšie biele ryby príliš lákavé, kapra však skôr či neskôr prilákajú. Druhou možnosťou prilákania rýb sú pelety. Pelety sa dajú kúpiť v špecializovaných obchodoch, sú to vlastne lisované krmivá, ktoré sa vo vode rozpúšťajú pomaly. Vyrábajú sa s rôznymi príchuťami a vo viacerých veľkostiach, rozpúšťanie môže v závislosti od konkrétneho produktu a veľkosti trvať päť minút až celé hodiny. Na dne vytvárajú úžasný „zakrmovací koberec“ a prísady sa do vody uvoľňujú postupne. Pri tejto návnade sa netreba babrať s miešaním, ale luxus má, samozrejme, aj svoju cenu.
Pri príprave návnady veľa rybárov prisahá na tekuté alebo sypké aromatické koncentráty, ktoré ryby skutočne rýchlejšie prilákajú a prinútia ich jesť.
Existuje množstvo takýchto prímesí, ich prehľad nie je jednoduchý. Chuť zabrať podporujú všetky produkty, počnúc kuchynskými koreninami cez cukrárske arómy až po rôzne vodičky a prášky. Jednoducho treba vyskúšať všetko, čo sa zdá lákavé, a na konci aj my sami užasneme nad výsledkom.
Prehľadná tabuľka múčok pre ryby |
|||
Typ |
Farba |
Charakteristika |
Max. podiel v návnade |
Hlina, vlhká |
Hnedá |
Dobré spojivo, veľmi ťažké, ako krmivo nemá význam |
30 % |
Zemiakové vločky |
Biela / žltá |
Dobré spojivo, dobrá chuť |
20 % |
Pšeničný lepok |
Biela |
Dobré spojivo, lepkavé |
10 % |
Copra melasa |
Hnedá / čierna |
Spojivo, sladké, rozpustné vo vode, dobrá chuť |
20 % |
Orechová múčka |
Hnedá |
Spojivo, mastné, dobre chutí / vonia |
10 % |
Arašidová múčka, pražená |
Hnedá |
Stmeľovací účinok nemá takmer žiadny, dobre chutí / vonia |
15 % |
Arašidová múčka, plnotučná |
Biela / žltkastá |
Spojivo, matné, ťažké, dobre chutí |
10 % |
Piesok |
Žltá / hnedá / sivá |
Oddeľovací účinok, veľmi ťažké, ako krmivo nemá význam |
30 % |
Kakaový prášok, nesladený |
Tmavo hnedá |
Spojivo, sladké, dobre chutí / vonia, lepkavé |
10 % |
Štrk, jemný |
Biela / sivá |
Oddeľovací účinok, veľmi ťažké, ako krmivo nemá význam |
10 % |
Mleté sušienky |
Žltá / béžová |
Spojivo, sladké, dobre chutí / vonia, lepkavé |
30 % |
Konopná múčka, pražená |
Tmavo hnedá |
Stmeľovací účinok nemá takmer žiadny, zvyšuje chuť do jedla |
10 % |
Mleté sucháre |
Žltá / béžová |
Stredne dobré spojivo, mierne sladké, dobre chutí / vonia |
|
Kokosová múčka |
Biela |
Nie je to spojivo, dobrá chuť, mastné |
5 % |
Kukuričná pšenica, polenta |
Žltá |
Nie je to spojivo, dobrá chuť, ťažké |
20 % |
Kukuričná múka, sladká |
Žltá |
Stmeľovací účinok nemá takmer žiadny, mierne sladká, príjemná chuť, ťažké |
25 % |
Kukuričná múka, pražená |
Béžová / hnedá |
Stmeľovací účinok nemá takmer žiadny, dobrá chuť |
20 % |
Perníková púčka |
Hnedá |
Dobré spojivo, veľmi korenisté, veľmi dobre chutí |
20 % |
Piškótová múčka |
Žltkastá |
Spojivo, sladké, lepkavé, dobre chutí |
30 % |
Popkornová múčka |
Biela / žltá |
Žiadny stmeľovací účinok, neutrálne |
10 % |
Pudingový prášok |
Biela |
Veľmi dobré spojivo, dobre chutí |
10 % |
PV1 |
Hnedá |
Dobré spojivo, mierne sladké |
20 % |
Múčka zo svätojánskeho chleba |
Sivá / hnedá |
Stredne dobré spojivo, mierne sladké, lepkavé |
25 % |
Sójová múka, plnotučná |
Svetlo hnedá |
Takmer žiadny spájací účinok, vysoká výživová hodnota, oriešková chuť |
20 % |
Hroznový cukor |
Biela |
Stredne dobré spojivo, lepkavé, veľmi sladké, veľmi dobrá chuť |
15 % |
Sušené mlieko |
Biela |
Pri rozpúšťaní vytvára oblaky, rozpúšťa sa vo vode, dobrá chuť |
10 % |
Toastová múčka |
Biela |
Prevzdušňovací účinok, dobrá chuť / vôňa |
40 % |
Ovsené vločky |
Biela |
Dobré spojivo, zasýti |
10 % |
Strúhanka |
Žltá / hnedá |
Stredne dobré spojivo, dobrá chuť / vôňa |
100 % |